Η εγκατάσταση του Νίκου Αλεξίου The End (Το Τέλος), ελληνική συμμετοχή στην 52η Μπιενάλε Βενετίας, θα μεταφερθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου θα παρουσιαστεί από τις 8 Δεκεμβρίου 2007 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2008. Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών - Τμήμα Προώθησης της Σύγχρονης Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού, σε επιμέλεια του Γιώργου Τζιρτζιλάκη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007, ώρα 20:00, από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστο Ζαχόπουλο.
Το έργο The End, μία από τις πιο αξιόλογες συμμετοχές της φετινής Μπιενάλε, αντλεί έμπνευση από το βυζαντινό παρελθόν. Χρησιμοποιώντας ετερόκλητα υλικά, χειροποίητα, δαντελωτά, κομμένα χαρτιά, νήμα βιβλιοδεσίας, κόλλες αλλά και ψηφιακές προβολές, ο Αλεξίου δημιούργησε μία σπονδυλωτή εγκατάσταση με την οποία επεξεργάζεται και ερμηνεύει το επιδαπέδιο ψηφιδωτό της Μονής Ιβήρων (11ου αιώνα). Παράλληλα, ένα δεύτερο μοτίβο έχει ως αφετηρία τα σχέδια του Ουκρανού μοναχού του 18ου αιώνα Βασιλείου Γρηγόροβιτς Μπάρσκι, ο οποίος περιηγήθηκε και απεικόνισε τις μονές του Αγίου Όρους.
Αποτέλεσμα μιας μακράς και εξελικτικής διαδικασίας που ξεκίνησε με την πρώτη επίσκεψη του Αλεξίου στη Μονή Ιβήρων τον χειμώνα του 1995 και συνοψίζεται στο «τέλος» του τίτλου, το έργο δικαιώνει τον αυτοβιογραφικό χαρακτήρα που του αποδίδει ο δημιουργός. Το «ταξίδι» του έργου συνεχίζεται με κάθε παρουσίασή του, με τις καινούριες σχέσεις και δεσμούς που δημιουργούνται με κάθε νέο χώρο και με τους διαφορετικούς ανθρώπους που εργάζονται και κινούνται σε αυτόν.
Στην επανέκθεση του έργου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ο Αλεξίου αναπτύσσει διάλογο με την αρχιτεκτονική του κτιρίου του Κυριάκου Κρόκου, εκτείνοντας την εγκατάσταση πέρα από την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, στον χώρο υποδοχής του Μουσείου και στους διαδρόμους μεταξύ των αιθουσών της μόνιμης έκθεσης. Συνεπής στην πρόθεση του να εμπλέκει την τοπική κοινότητα στην κάθε παρουσίαση του έργου, ο καλλιτέχνης θα μετατρέψει για μερικές ημέρες το Μουσείο σε εργαστήρι, όπου θα συνεργαστεί με φοιτητές και αποφοίτους της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την «ανα-δημιουργία» του έργου.
Ο Νίκος Αλεξίου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες. Εκπροσωπεί τη χώρα μας στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας, ενώ έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο της 23ης Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 2005 και ήταν υποψήφιος για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2003. Έχει επίσης συμμετάσχει στις εκθέσεις Outlook και Athens by Art (Αθήνα 2004) στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και στην ομαδική έκθεση Breakthrough! Greece 2004 (Μαδρίτη), στο πλαίσιο της Arco 2004 όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα.
1 σχόλιο:
Σας "βρήκα" μέσω του google.
Πολύ αξιόλογο το blog σας.
doctor
Δημοσίευση σχολίου