Κυριακή, Αυγούστου 21, 2005

Τι απέγινε η θρησκεία του κεφαλαίου;

«Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού» Μαξ Βέμπερ (1864-1920)...

"«Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού» στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει τη μαρξιστική θεώρηση περιέχει και ένα ενδιαφέρον παράδοξο: για να ανθίσει η οικονομία της αγοράς χρειάζεται να συντηρεί στη ζωή ένα σύστημα αξιών που έχει προκαπιταλιστική προέλευση, δηλαδή τη θρησκεία. Και ο Ανταμ Σμιθ, ο πρώτος αληθινός θεωρητικός του καπιταλισμού, ήταν ένας ηθικός φιλόσοφος πριν γίνει οικονομολόγος. Παρουσίασε την αγορά σαν ένα «αόρατο χέρι» που χρησιμοποιεί την απληστία και τους ατομικούς εγωισμούς για να τους θέσει στην υπηρεσία ενός κοινού καλού. Αλλά είχε στο νου του και μια κοινωνία ρυθμιζόμενη από το ηθικό συναίσθημα."

"Ο Σμιθ ήταν γνώστης του Σέξπιρ και δανείστηκε την εικόνα του αόρατου χεριού από τον Μάκβεθ. Πριν από τη δολοφονία του Μπάνκο, η Λαίδη Μάκβεθ αναφέρεται στο θάνατο με το "αιματηρό και αόρατο" χέρι του. Ο Σμιθ, ο οποίος διέθετε ένα ισχυρό πνεύμα ειρωνείας, χρησιμοποίησε αυτή τη μεταφορά για να αμφισβητήσει τον εγωκεντρισμό και τη μεγαλομανία των επιχειρηματιών. Οι καπιταλιστές δεν πρέπει να τρέφουν την αυταπάτη ότι είναι οι πρωταγωνιστές της οικονομίας. Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μικρά γρανάζια ενός μηχανισμού πολύ μεγαλύτερου από αυτούς. Αυτό ήταν ένα από τα νοήματα του «αόρατου χεριού» του".

3 σχόλια:

i-fallos (Καπεταν Ηρεμος) είπε...

Ποιά είναι η βάση και ποιό το εποικοδόμημα;
Προτιμώ την θεωρία του μιλφέιγ.
Φύλλο-κρέμμα-φύλλο-κρέμμα...

Tero είπε...

[Παρουσίασε την αγορά σαν ένα «αόρατο χέρι» που χρησιμοποιεί την απληστία και τους ατομικούς εγωισμούς για να τους θέσει στην υπηρεσία ενός κοινού καλού.]

Έτσι νόμιζε τότε...

Αν ζούσε σήμερα ο Άνταμ Σμιθ, θα παραδεχόταν ότι το "αόρατο χέρι" της αγοράς τραβάει μαλακία...

Tero

το θείο τραγί είπε...

A! βρέ Τεrό, πόσο μικρός είσαι!. Αλλά και πόσο χαριτωμένα το είπες...