Εκατόν τριάντα τέσσερις δημοσιογράφοι και συνεργάτες μέσων ενημέρωσης σκοτώθηκαν το 2007, λιγότεροι δηλαδή από τους 155 που σκοτώθηκαν το 2006, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ).
Ωστόσο σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) η περσινή χρονιά ήταν η φονικότερη για τους δημοσιογράφους από το 1994.
Οι 134 βρήκαν βίαιο θάνατο, διευκρινίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, η οποία καταμέτρησε άλλους 37 θανάτους σε τροχαία κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Ο συνολικός αριθμός των δημοσιογράφων ή των συνεργατών μέσων ενημέρωσης που έχασαν τη ζωή τους το 2007 ανέρχεται δηλαδή σε 171.
Το 2006, σύμφωνα με τη FIJ 155 δημοσιογράφοι και συνεργάτες των μμε βρήκαν βίαιο θάνατο και 22 σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα, δηλαδή συνολικά 177 έχασαν τη ζωή τους.
Η FIJ δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στους δημοσιογράφους και τους υπόλοιπους συνεργάτες των μέσων ενημέρωσης στις καταμετρήσεις της, το οποίο εξηγεί τις διαφορές που έχουν οι απολογισμοί της με αυτούς άλλων οργανώσεων, όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
Σύμφωνα με τον απολογισμό της οργάνωσης RSF, ο οποίος δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Παρίσι, το 2007 ήταν η πιο φονική χρονιά για τους δημοσιογράφους από το 1994, με 86 θανάτους δημοσιογράφων, κυρίως στο Ιράκ, στη Σομαλία και στο Πακιστάν.
«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η βία κατά των δημοσιογράφων έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ», σημείωσε εξάλλου σε ανακοίνωσή του και ο πρόεδρος της FIJ Τζιμ Μπουλμέλχα.
«Η έκταση των επιθέσεων που έχουν στόχο τους δημοσιογράφους καταδεικνύει μια διαρκή κρίση μια τραγωδία δίχως τέλος και αδιάκοπες επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την FIJ, το Ιράκ με 65 νεκρούς, εξακολουθεί να είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους και τους συνεργάτες των μμε, όπως διαπιστώνεται κάθε χρόνο από την αμερικανική επέμβαση στη χώρα το 2003. Ακολουθούν η Σομαλία (8), το Πακιστάν (7), το Μεξικό (6), η Σρι Λάνκα (6) και οι Φιλιππίνες (5).
Στους 65 που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ, μόνον ένας δεν ήταν Ιρακινός, προσθέτει η Ομοσπονδία, η οποία επισημαίνει ότι «οι ντόπιοι δημοσιογράφοι είναι οι πιο ευάλωτοι στις επιθέσεις».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου