Τρίτη, Ιανουαρίου 08, 2008

H AYTOKTONIA των «6» του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Οι «6» του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προσφέρουν στήριξη στην κυβέρνηση για το «απόρρητο» του κ. Ανδριανού και τη συγκάλυψη της υπόθεσης Ζαχόπουλου

Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για το θέμα του Δημοσιογραφικού Απορρήτου που επικαλείται ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γ. Ανδριανός, παραβιάζει τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εξυπηρετεί τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για παρεμπόδιση της έρευνας σχετικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου. Επίσης, υπονομεύει την αρχή του Δημοσιογραφικού Απορρήτου και αφήνει πολλούς συναδέλφους έκθετους στην υποψία ή και τη συκοφαντία ότι είναι οι κομιστές του DVD στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Η αρχή του Δημοσιογραφικού Απορρήτου προστατεύει την πηγή της πληροφόρησης, δηλαδή τον καταφεύγοντα στον Τύπο πολίτη και τον δημοσιογράφο ο οποίος οφείλει να διασταυρώνει και να δημοσιοποιεί το αποτέλεσμα της έρευνάς του. Στην περίπτωση του εκπροσώπου Τύπου του πρωθυπουργού, δεν υπήρξε έρευνα για τη συγκέντρωση στοιχείων, ούτε διασταύρωση τους, ούτε πολύ περισσότερο δημοσιοποίησή τους. Ο κ. Ανδριανός ενήργησε ως κυβερνητικός αξιωματούχος και βέβαια όχι ως λειτουργός του Τύπου. Αλλά και ο δημοσιογράφος ο οποίος κατά τον κ. Ανδριανό φέρεται να του έδωσε το DVD λειτούργησε κι αυτός ως πληροφοριοδότης της εξουσίας και όχι ως δημοσιογράφος. Συνεπώς και για αυτόν δεν ισχύει η αρχή του Δημοσιογραφικού Απορρήτου. Επιπλέον σημειώνεται ότι το επίμαχο DVD δεν συνιστά πληροφορία αλλά αντιθέτως αποτελεί μέσο τέλεσης εγκληματικών ενεργειών (εκβίαση, προσβολή προσωπικής ζωής κ.λπ).
Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ με συναίσθηση ευθύνης του κοινωνικού ρόλου των δημοσιογράφων και της προστασίας της Ενημέρωσης επιδίωξε στη σημερινή συνεδρίαση -σε συνεργασία με την παράταξη ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ- να υπάρξει ενωτική και ει δυνατόν ομόφωνη απόφαση, προσέκρουσε όμως στην προειλημμένη απόφαση των "6" της γνωστής πλειοψηφίας, να προσφέρουν ασπίδα προστασίας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Οι σύμβουλοι των παρατάξεων των κυρίων Σόμπολου και Τσαλαπάτη προσέφυγαν σε αόριστες διατυπώσεις και υπεκφυγές προκειμένου να επιτρέψουν στον κ. Ανδριανό να εκμεταλλευτεί το δημοσιογραφικό απόρρητο. Κι αυτό την ώρα που το 80% των πολιτών σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων που έχει τοποθετηθεί σχετικά αυτές τις μέρες, απορρίπτουν την κυβερνητική μεθόδευση περί "απορρήτου" των στελεχών της.

Αθήνα, 8/1/2008
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: