Σάββατο, Οκτωβρίου 21, 2006

οι Αθλιότητες του "Επενδυτή"

Για «πρωτοφανή λαθροχειρία που παραβιάζει κάθε έννοια δεοντολογίας» κάνει λόγο ο συνδυασμός «Ανοιχτή πόλη» του Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος σε συνέντευξη του επικεφαλής του συνδυασμού στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή».

Η εφημερίδα δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδο της, σήμερα Σάββατο, συνέντευξη του Αλ.Τσίπρα, με τον τίτλο «Ιέλω να ενώσω την Αριστερά».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδυασμού:

«Ο "Κόσμος του Επενδυτή" ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα μια συνέντευξη για το φύλλο της 21-10-2006. Οι ερωτήσεις υποβλήθηκαν γραπτώς από τον συντάκτη κ. Λιδάκη (Ανδρουλιδάκης) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και απαντήθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Την συνέντευξή αυτή, ο «Κόσμος του Επενδυτή» παρουσίασε στην πρώτη σελίδα του φύλλου της 21-10-2006, με τον πηχυαίο τίτλο «ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΩΣΩ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» και υπότιτλο «θα κάνω ότι μπορώ γι αυτό».

Πέραν του ότι εκφράζει μια πολιτική θέση εντελώς άσχετη με τον τρόπο με τον οποίο η "Ανοιχτή Πόλη" και οι πολιτικές δυνάμεις που την υποστηρίζουν, προσεγγίζουν το ζήτημα της ενότητας της Αριστεράς, ο τίτλος αυτός δεν έχει την παραμικρή σχέση με το περιεχόμενο των απαντήσεων που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα, επιδιώκει την δημιουργία εντυπώσεων που αλλοιώνουν με τον πλέον χονδροειδή τρόπο το περιεχόμενο της συνέντευξης, δημιουργεί μια απαράδεκτη και χυδαία εντύπωση για το υποτιθέμενο προσωπικό ύφος του Αλέξη Τσίπρα και το χειρότερο:

Για να συνδέσει τον απαράδεκτο αυτόν τίτλο με την συνέντευξη, η εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή προσθέτει στο κείμενο της συνέντευξης μια εκ των υστέρων ερώτηση, την οποία απαντάει μόνη της. Η πλαστή ερώτηση και η πλαστή απάντηση είναι οι εξής:

Εσύ βλέπεις ότι μπορείς να πρωταγωνιστήσεις στην υπόθεση «ενότητα της Αριστεράς»; -Εγώ προς αυτή την κατεύθυνση θα κάνω ό,τι μπορώ. Εξάλλου η ενότητα της Αριστεράς είναι όνειρο και στόχος ζωής?.

Θέλουμε επίσης να σημειώσουμε ότι ο συντάκτης του Κόσμου του Επενδυτή κ. Λιδάκης (Ανδρουλιδάκης), μας διαβεβαίωσε ότι η συνέντευξη παραδόθηκε στην διεύθυνση της εφημερίδας ως είχε και ότι ο ίδιος δεν συμφώνησε σε καμία απολύτως αυθαίρετη αλλαγή. Κατόπιν αυτών, η "Ανοιχτή Πόλη":

1) Ζητά από όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης να υπερασπιστούν την δημοσιογραφική δεοντολογία και το κύρος του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, αναμεταδίδοντας και αναδημοσιεύοντας αυτήν εδώ την καταγγελία.

2) Απαιτεί από την εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή να επανορθώσει στο επόμενο φύλλο, στην πρώτη σελίδα και με το ίδιο μέγεθος γραμμάτων ζητώντας συγνώμη από την "Ανοιχτή Πόλη", τον Αλέξη Τσίπρα και τους αναγνώστες της γι’ αυτή την απαράδεκτη αντιμετώπιση.

3) Ζητά από την ΕΣΗΕΑ να εξετάσει άμεσα το ζήτημα από δεοντολογικής πλευράς, να καταλογίσει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και να προβεί στην λήψη των προβλεπόμενων πειθαρχικών μέτρων για κάθε υπεύθυνο.

4) Επιφυλάσσεται να υπερασπιστεί το κύρος της και το κύρος του Αλέξη Τσίπρα με κάθε νόμιμο τρόπο και καθιστά απολύτως σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή υποχώρηση απέναντι σε τέτοιας χυδαιότητας "δημοσιογραφικές" πρακτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: