Παρασκευή, Οκτωβρίου 27, 2006

Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστείας προς τους Bloggers

«Έκκληση προς τους Bloggers» να υπεραμυνθούν της ελευθερίας εν όψει διεθνούς συνάντησης στην Αθήνα για το μέλλον του ΔιαδικτύουΕπείγουσα έκκληση για Ιρανό blogger που κρατείταιχωρίς επαφή με τον έξω κόσμο

Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε σήμερα «Έκκληση προς τους Bloggers», ζητώντας τους να συνδεθούν και να υπεραμυνθούν της ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με την οργάνωση, η στιγμή είναι κρίσιμη, όταν θεμελιώδη δικαιώματα –ιδίως η ελευθερία της έκφρασης και η ιδιωτική ζωή– απειλούνται από κυβερνήσεις που θέλουν να ελέγχουν τι λένε οι πολίτες τους και σε τι είδους πληροφορίες μπορούν να έχουν πρόσβαση.

Η έκκληση γίνεται τη στιγμή που ο κόσμος του Διαδικτύου ετοιμάζεται να συναντηθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο του Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (Intenet Governance Forum, IGF, Αθήνα 30/10 – 2/11) για να συζητήσει το μέλλον του Διαδικτύου. Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε σήμερα δήλωση προς το IGF, όπου θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της για να διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα τεθούν στο περιθώριο και θα παραμείνουν στο επίκεντρο των συζητήσεων του φόρουμ.
Η δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας συμπίπτει επίσης με την έκδοση επείγουσας έκκλησης για έναν blogger στο Ιράν, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση νωρίτερα τον Οκτώβριο. Ο Κιανούς Σαντζαρί συνελήφθη νωρίτερα αυτόν τον μήνα ενώ περιέγραφε τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και του Σιίτη κληρικού Αγιατολάχ Μπορουτζερντί. Κρατείται χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο και η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει φόβους ότι κινδυνεύει ενδεχομένως να υποβληθεί σε βασανιστήρια ή κακομεταχείριση. Ο Σαντζαρί λέγεται ότι είχε επισκεφθεί την κατοικία του Αγιατολάχ Μπορουτζερντί στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη, για να συντάξει έκθεση για τις συγκρούσεις που συνέβαιναν εκεί.
Ο Στιβ Μπόλιντζερ, μέλος της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Αμνηστίας στο IGF, δήλωσε:
«Η ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο είναι δικαίωμα και όχι παραχώρηση – όμως είναι ένα δικαίωμα που χρειάζεται υπεράσπιση. Ζητούμε από τους bloggers σε όλον τον κόσμο να δείξουν την αλληλεγγύη τους με τους χρήστες του Διαδικτύου σε χώρες όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν φυλάκιση απλώς και μόνο επειδή επέκριναν την κυβέρνηση».
«Το Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου χρειάζεται να γνωρίζει ότι η κοινότητα του Διαδικτύου ενδιαφέρεται για την ελεύθερη έκφραση στο Διαδίκτυο και είναι πρόθυμη να την υπερασπιστεί».
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί κυβερνήσεις και εταιρείες να διασφαλίσουν τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ιδίως των δικαιωμάτων στην ελευθερία της έκφρασης, στην ελευθερία του συνεταιρισμού και στην ιδιωτική ζωή.
Ο Στιβ Μπόλιντζερ πρόσθεσε:
«Το Διαδίκτυο αποτελεί ισχυρή δύναμη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας τη δυνατότητα της ελεύθερης ροής ιδεών και πληροφόρησης σε ολόκληρο τον κόσμο».
«Όμως μερικές κυβερνήσεις έχουν επιδιώξει να περιστείλουν αυτήν την ελευθερία. Άνθρωποι κλείστηκαν στη φυλακή απλώς και μόνο επειδή εξέφρασαν τις απόψεις τους σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε μια ιστοσελίδα. Έκλεισαν ιστοσελίδες και blogs και δημιουργήθηκαν φίλτρα (firewalls) για να εμποδίζουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση. Εταιρείες έβαλαν περιορισμούς στις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για να εμποδίσουν τους ανθρώπους να βρουν πληροφορίες, τις οποίες καταπιεστικές κυβερνήσεις δεν θέλουν να τους αφήσουν να δουν».
«Χώρες και επιχειρήσεις παρέλειψαν να σεβαστούν, να προστατεύσουν και να προαγάγουν τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρισμού και της ιδιωτικής ζωής, καθώς και τα δικαιώματα των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η Yahoo! μέσω της συνεταίρου της στην Κίνα, Alibaba, διέθεσε στις κινεζικές αρχές ιδιωτικές και εμπιστευτικές πληροφορίες για τους χρήστες της, πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για να καταδικαστούν και να φυλακιστούν δημοσιογράφοι. Συμφώνησε επίσης να λογοκρίνει και να αρνείται την πρόσβαση σε πληροφόρηση. Η Microsoft έκλεισε το blog του ερευνητή της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης, Ζάο Τζινγκ, μετά από αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης. Η εταιρεία έχει επίσης παραδεχτεί ότι ανταποκρίνεται σε οδηγίες της κινεζικής κυβέρνησης και περιορίζει τους χρήστες της υπηρεσίας MSN Spaces ώστε να μην χρησιμοποιούν ορισμένους όρους. Η Google έχει λανσάρει στην Κίνα λογοκριμένη εκδοχή της διεθνούς μηχανής αναζήτησής της.
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει επίσης της υποθέσεις κρατουμένων συνείδησης, που φυλακίστηκαν λόγω της έκφρασης των ειρηνικών τους απόψεων στο Διαδίκτυο.
Ο Κινέζος δημοσιογράφος Σι Ταό χρησιμοποίησε τον λογαριασμό του στη Yahoo! για να στείλει σε μια ιστοσελίδα με έδρα τις ΗΠΑ ηλεκτρονικό μήνυμα για μια εσωτερική οδηγία της κυβέρνησης που έδινε στους δημοσιογράφους εντολές για το πώς να χειριστούν τη δημοσιογραφική κάλυψη της επετείου της σφαγής της Πλατείας Τιενανμέν. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών για «παράνομη διάθεση κρατικών μυστικών σε οντότητες του εξωτερικού». Η Yahoo! διέθεσε στην κινεζική κυβέρνηση πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν στην ποινική του δίωξη.
Ο Τυνήσιος δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μοχάμεντ Αμπού εκτίει ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών σε μεγάλο βαθμό επειδή δημοσίευσε στο Διαδίκτυο άρθρα επικριτικά για τις αρχές της Τυνησίας.
Ο Βιετναμέζος πολιτικός αντιφρονών Τρουόνγκ Κουόκ Χούι συνελήφθη για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2005 μαζί με άλλους δύο νέους, αφού συζήτησαν ηλεκτρονικά σε μια ιστοσελίδα με θέμα τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κρατήθηκε χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο επί εννέα μήνες και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, όμως στις 18 Αυγούστου 2006 συνελήφθη ξανά σε ίντερνετ καφέ στην πόλη Χο Τσι Μινχ, όπου είχε συνδεθεί με ένα chatroom. Παραμένει άγνωστο πού βρίσκεται και δεν έχει γίνει δημοσίως γνωστή η απαγγελία οποιωνδήποτε κατηγοριών.
Ο Στιβ Μπόλιντζερ δήλωσε:
«Φέρνουμε μαζί μας στο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου τις φωνές χιλιάδων ανθρώπων που συμμερίζονται τις ανησυχίες μας και που έδωσαν την υποστήριξή τους στην εκστρατεία irrepressible.info της Διεθνούς Αμνηστίας».
«Καλούμε τις κυβερνήσεις να αφήσουν ελεύθερους τους κρατουμένους που κρατούνται απλώς και μόνο επειδή εξέφρασαν στο Διαδίκτυο τις ειρηνικές τους απόψεις και να σταματήσουν την αδικαιολόγητη λογοκρισία ιστοσελίδων και αναζητήσεων στο Διαδίκτυο».
Η οργάνωση χαιρέτισε την ευκαιρία που προσφέρει το IGF να τεθούν σε συζήτηση προβληματισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διαδίκτυο.
Ο Στιβ Μπόλιντζερ πρόσθεσε:
«Προσβλέπουμε στη συμμετοχή μας στο IGF και σε μια διαδικασία που θα προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για το Διαδίκτυο. Σκοπός της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αθήνα θα είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα τεθούν στο περιθώριο τα ανθρώπινα δικαιώματα –πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων του φόρουμ».
Σημειώσεις προς τους συντάκτες:
Για περισσότερες πληροφορίες, μεταξύ άλλων για το κείμενο της δήλωσης της Διεθνούς Αμνηστίας προς το IGF, την έκκλησή της προς τους bloggers και την Επείγουσα Ενέργεια για τον Ιρανό blogger Κιανούς Σαντζαρί, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Steve Ballinger, Γραφείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας (Λονδίνο), 0044 20 7033 1548 ή 0044 7891 565592.
Μεταξύ 30/10 και 2/11 πραγματοποιείται στην Αθήνα η πρώτη συνεδρίαση του Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, συμβουλευτικού οργάνου του ΟΗΕ. Το Φόρουμ συστάθηκε ως προϊόν συμβιβασμού, μετά την αποτυχία της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για την Κοινωνία της Πληροφορίας (WSIS, Γενεύη 2003 και Τύνιδα 2005) να καταλήξει σε δεσμευτική συμφωνία για το μέλλον της διακυβέρνησης του Διαδικτύου ή έστω και να συμφωνήσει το περιεχόμενο του όρου αυτού.
Η Επείγουσα Ενέργεια της Διεθνούς Αμνηστίας για τον Κιανούς Σαντζαρί στη διεύθυνση HYPERLINK "http://web.amnesty.org/library/Index/ENGMDE131212006" http://web.amnesty.org/library/Index/ENGMDE131212006
Η δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας προς το IGF θα είναι διαθέσιμη από 27/10 στη διεύθυνση HYPERLINK "http://web.amnesty.org/library/index/engpol300542006" http://web.amnesty.org/library/index/engpol300542006
Για περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την ελευθερία στο Διαδίκτυο βλ. HYPERLINK "http://irrepressible.info" http://irrepressible.info

διεθνής αμνηστία - PAGE 2 - Δελτίο Τύπου

διεθνής
αμνηστία
ελληνικό
τμήμα

amnesty
international
greek
section

Sina 30
106 72
Athens

T: (+30) 210 36 00 628
F: (+30) 210 36 38 016
E: info@amnesty.org.gr

Η Διεθνής Αμνηστία είναι μια παγκόσμια, ανεξάρτητη, εθελοντική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
η οποία χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις συνδρομές και τις δωρεές των μελών
και των υποστηρικτών της. Έχει τιμηθεί με
τα βραβεία Νόμπελ και Ωνάση.

Amnesty International is an independent worldwide voluntary movement for the protection of human rights, funded exclusively by donations from its members and supporters throughout the world. It
has been awarded with the Nobel and Onassis prizes.

Σίνα 30
106 72
Αθήνα

Τ: 210 36 00 628
Φ: 210 36 38 016

Δεν υπάρχουν σχόλια: