Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2006

O Ταγματασφαλίτης Σούμπερτ

Μια μελέτη για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η έρευνα του Αθ. Φωτίου για τον ταγματασφαλίτη Σούμπερτ και το καταστροφικό έργο του στην περιοχή της Βόλβης και του Χορτιάτη.

Η σημαντική σειρά «Θεσσαλονικέων πόλις» εκδίδεται από ομάδα επιστημόνων, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, και είναι αφιερωμένη στην τοπική ιστορία.

Την ώρα που η ομάδα του Σούμπερτ οδηγούσε 80 γυναικόπαιδα στο φούρνο του Χορτιάτη για να τα κάψει ζωντανά, κάποιος από τους άνδρες του έπαιζε στο βιολί του έναν εύθυμο σκοπό. Ο σαδιστής Σούμπερτ ούρλιαζε: «Κλείστε τους και μην αφήνετε κανέναν να φύγει. Θα τους κάψουμε όλους». Το κλίμα της εποχής, μέσα στη δίνη του πολέμου και στον ζόφο που δημιουργήθηκε από την κατοχή, τις εκτελέσεις, τις δολοφονίες, τις δίκες και τις εξορίες του εμφυλίου, δίνει και ο Γιώργος Αναστασιάδης, στηριζόμενος σττον ημερήσιο Τύπο και αποδεικνύοντας ότι η καθημερινότητα δεν σταμάτησε να κυλά στις γειτονιές και στις πλατείες, στις διαφημίσεις και στις μικρές αγγελίες. Τηλ.: 2310-551754.

Δεν υπάρχουν σχόλια: