Κυριακή, Ιουνίου 10, 2007

Ιστολογική Δεοντολογία: Λογοκρισία στο διαδίκτυο; σοβαρά;

"Ο άνθρωπος πρέπει να αντιμετωπίζει την λογοκρισία ως εγγενή παθογένεια της έκφρασης. Να την αντιμάχεται με όποιον τρόπο κρίνει, ομαδικόν, ατομικόν, γουστόζικο, ενοχλητικό."

...

λογοκρισία η [loγokrisía] O25 : 1. ο προληπτικός έλεγχος που ασκείται συνήθ. από μια αρχή σε προϊόντα του γραπτού ιδίως λόγου αλλά και σε θεάματα ή ακροάματα (βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, επιστολές, κινηματογραφικά ή θεατρικά έργα κτλ.) με δικαίωμα επέμβασης στο περιεχόμενό τους (διαγραφές, τροποποιήσεις, απαγόρευση δημοσιοποίησης, κυκλοφορίας κτλ.): Tο δικτατορικό καθεστώς επέβαλε αυστηρή ~ στον τύπο. Oι επιστολές προς και από τους κρατουμένους υποβάλλονται σε ~ από τη διεύθυνση των φυλακών. Προληπτική ~, ο έλεγχος που ασκείται πριν από τη δημοσιοποίηση, την κυκλοφορία των προϊόντων. (έκφρ.) η ψαλίδα* της λογοκρισίας. 2. η υπηρεσία που ασκεί τον έλεγχο: H ~ έκοψε μερικές σκηνές του έργου, γιατί τις θεώρησε πολύ τολμηρές. [λόγ. λογοκρι(τής) -σία απόδ. γαλλ. censure]


...

...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά σας βρήκα από Μηχανή Αναζήτησης (μόλις σήμερα) και... για την αναδυόμενη "Μόδα" λογοκρισίας ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ στα blog, έγραψα το κείμενο:
Νομοσχέδιο Ελευθερίας του διαδικτυακού Λόγου

Είστε ευπρόσδεκτοι στο blog μου για να σχολιάσετε το θέμα και να εκφραστείτε ελεύθερα (και... ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ -φυσικά! -χεχε)