Είναι φανερό ότι στις συζητήσεις περί «ανωνυμίας», «ψευδωνυμίας», «λογοκρισίας», «ρυθμίσεων», «αυτορυθμίσεων» και «δεοντολογίας» στα ιστολόγια, πολλές φορές επικρατεί η πλήρης σύγχυση. Λογικό, ως ένα σημείο, αν σκεφτεί κανείς ότι αφ’ ενός το φαινόμενο είναι πολύ καινούργιο και αφ’ ετέρου διότι ΟΥΤΕ και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστούν τουλάχιστον οι όροι όσο γίνεται περισσότερο.
Τι εννοούμε όταν λέμε Ανωνυμία στα ιστολόγια;
- ανωνυμία η [anonimía] O25 : 1α.απόκρυψη ή άγνοια του ονόματος κάποιου προσώπου: O δωρητής θέλησε να κρατήσει την ~ του. Kρύβεται πίσω από την ~, για να συκοφαντεί ανενόχλητος. β. έλλειψη ονόματος: H ~ ενός δρόμου. || H ~ χρηματιστηριακών τίτλων, όταν δεν αναφέρεται το όνομα του κατόχου τους. 2. η ιδιότητα εκείνου που είναι ανώνυμος, άσημος: H ~ του πλήθους. Προσπάθησε να ξεφύγει από την ~ και να γίνει γνωστός σε όλη την Eλλάδα. || H ~ των μεγαλουπόλεων, όπου το άτομο είναι μια ανώνυμη μονάδα. [λόγ. < ελνστ. ἀνωνυμία `έλλειψη ονόματος΄ κατά τη σημ. της λ. ανώνυμος1]
- Τα μη υπογεγραμμένα ΣΧΟΛΙΑ κάτω από ΠΟΣΤ. Όταν δηλαδή κάποιος επιλέγει να σχολιάσει χωρίς να συμπληρώσει (έστω και με ψευδώνυμο) τα σχετικά πλαίσια.
- ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ανώνυμα ιστολόγια (άρα και ανώνυμα ποστ). Υπάρχουν μόνο ΕΠΩΝΥΜΑ ή/και ΨΕΥΔΩΝΥΜΑ ιστολόγια.
- Οι ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ δεν ταυτίζονται με τα λεγόμενα ΤΡΟΛ. Ενας «ανώνυμος» ΔΕΝ είναι πάντοτε ΤΡΟΛ και ένα ΤΡΟΛ δεν είναι πάντοτε «ανώνυμο» (συνήθως είναι ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ή έχει ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΨΕΥΔΩΝΥΜΑ).
- Η ανωνυμία υποστηρίζεται ως ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ που παρέχεται σε ΚΑΘΕ χρήστη που θέλει να σχολιάσει σε ένα άλλο ιστολόγιο (τουλάχιστον από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες δημιουργίας ιστολογίων).
- Ο «ιδιοκτήτης» ενός ιστολογίου ΕΧΕΙ την ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ (άρα ΚΑΙ το δικαίωμα – διότι το να έχει τεχνικά τη δυνατότητα αλλά να ΜΗΝ έχεις το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να την χρησιμοποιήσεις είναι παράλογο) να ΜΗΝ επιτρέπει ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
- Ο «ιδιοκτήτης» ενός ιστολογίου ΕΧΕΙ την ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ (άρα ΚΑΙ το δικαίωμα) να ΕΠΙΛΕΓΕΙ ποια ΣΧΟΛΙΑ θα δημοσιευτούν είτε αυτά είναι ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε και επώνυμα. Τεχνικά και νομικά δεν υπάρχει θέμα ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ή ΟΧΙ αυτού του δικαιώματος.
- Η Κατάχρηση του δικαιώματος επιλογής δημοσίευσης σχολίων είναι καθάρα ΗΘΙΚΟ ή ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ζήτημα.
- Η ανωνυμία προστατεύεται από τους ΝΟΜΟΥΣ (διεθνείς και εθνικούς) χωρίς όμως να επιβάλλεται.
- Η ανωνυμία δεν προστατεύει τον χρήστη και δεν προστατεύεται (από τον νόμο) σε περιπτώσεις παραβίασης των νόμων (π.χ. περί συκοφαντικής δυσφήμισης).
- Παρ’ όλο που προστατεύεται από του ΝΟΜΟΥΣ υπάρχει πλήθος καταγεγραμμένων παραβιάσεων της ανωνυμίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
- Κι όμως: ΤΕΧΝΙΚΑ η ανωνυμία ΔΕΝ υφίσταται. Τα πάντα καταγράφονται, το λιγότερο σε έναν διακομιστή (server).
1 σχόλιο:
Τουλάχιστον σε μένα που είμαι πάρα μα πάρα πολύ φρέσκος στο χώρο, το post σίγουρα ξεκαθάρισε ορισμένα πράγματα.
Θα είμαι λιιίγο επιφυλάκτικός μόνο ως προς την επαγωγή "ΕΧΕΙ την ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ (άρα ΚΑΙ το δικαίωμα)" στα σημεία 5 και 6. Ένα όπλο μου δίνει την τεχνική δυνατότητα να σκοτώνω όποιον γουστάρω άρα..;
Δημοσίευση σχολίου