Δευτέρα, Ιουνίου 18, 2007

Η αλήθεια για το βίντεο με τα βασανιστήρια (και μερικές ακόμη σκέψεις)…


…είναι πιο εφιαλτική από ότι νομίζουν οι κυβερνώντες.

Τι λένε εδώ και δύο μέρες ο Πολύδωρας, οι ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης, οι σχολιαστές των παραθύρων και οι τηλεπαρουσιαστές;

Ότι το βιντεάκι «ανέβηκε από τους αναρχικούς» και από το «indymedia».

Ο υπουργός μάλιστα αναρωτιέται δημόσια –ΕΝΩ ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ- για το «τάϊμινγκ» της δημοσίευσης του βίντεο και του τι εξυπηρετεί…

Η υποκρισία στο απόγειό της ή μήπως τρέμουν την πραγματικότητα;

Γιατί η πραγματικότητα ξεπερνά τις δυνατότητές τους.

Ποια είναι η αλήθεια;

Το βίντεο δεν βγήκε στο YouTube ούτε από τους αναρχικούς ούτε από τους κυβερνο-δημοσιογράφους ούτε από κάποιο κομματικό επιτελείο ούτε από κάποια οργάνωση ούτε από όποιον μπορούν να φανταστούν αν στύψουν το ανύπαρκτο μυαλό τους.

Το βίντεο ανέβηκε στο YouTube από έναν απλό ιστολόγο που το βρήκε εντελώς τυχαία και το ιστολόγιο του οποίου ουδεμία σχέση όχι μόνο με "αναρχικούς" αλλά ούτε καν με πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

(Η φάπα πάει σύννεφο...)

Κι από εκεί και πέρα άρχισε να σχηματίζεται η χιονοστιβάδα που έφτασε μέχρι τον πρωθυπουργό.

Το γεγονός αυτό δεν υποβαθμίζει την υπόθεση!

Κάθε άλλο!

Πολύ θα βόλευε τους κρατούντες και τους τηλεδημοσιογράφους όλη η ιστορία να ξεκίνησε από έναν «χώρο».

Οι «χώροι» είναι πάντοτε ελέγξιμοι!

Αλλά κι αν ακόμη δεν είναι τους φορτώνεις μια πρόθεση και ξεμπερδεύεις!

Δυστυχώς γι αυτούς τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Η πληροφορία έχει πλέον απελευθερωθεί και από τους «χώρους» και από τις «προθέσεις» κάποιων.

Μεταφέρεται εντελώς ανεξέλεγκτα, μπορεί να εμφανιστεί από το «πουθενά» και από τον καθένα.

Το φαινόμενο (το οποίο ξεκίνησε με τη φοβερή σκηνή του ξυλοδαρμού ενός έγχρωμου από αστυνομικούς σε αυτικινητόδρομο του Λος Αντζελες και ήταν η πρώτη φορά που ένας πολίτης με ερασιτεχνική κάμερα τράβηξε κάτι τέτοιο στο δρόμο) φτάνει γιγαντωμένο στις μέρες μας. Και θα γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες βίντεο κρατικής αυθαιρεσίες αλλά και σκηνών ιδιωτικής βίας στα κινητά πολλών Ελλήνων που είτε είχαν άμεση συμμετοχή είτε «τραβούσαν» χωρίς να έχουν γίνει αντιληπτοί.

Μόνο τις τελευταίες μέρες έχω δει αρκετά από αυτά. Μερικά είναι πραγματικά αποτρόπαια. Είναι θέμα χρόνου να βγουν στον αέρα. Ηδη όμως κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι.

Εχω δει βίντεο που έχουν τραβηχτεί σε αστυνομικά τμήματα, σε τουαλέτες, σε σχολεία, σε πανεπιστημιακές σχολές, σε καφετέριες, σε στρατιωτικές μονάδες. Από «αθώες» τσόντες μέχρι βαρύτατες κακοποιήσεις σεξουαλικές και όχι μόνο.

Οποιος πιστέψει ότι αυτό έχει ΜΟΝΟ τα θετικά μιας ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ των Πολιτών πλανάται οικτρά! Η χυδαιότητα περισσεύει! Για να σκηνοθετηθεί και να γυριστεί ένα τέτοιο βιντεάκι κάποιοι βιώνουν την κόλαση!

Οποιος πιστέψει ότι ΜΟΝΟ οι ατασθαλίες της κάθε εξουσίας εμφανίζονται εκεί μέσα, επίσης πλανάται! Υπάρχει πλούσιο υλικό κλειδαρότρυπας!

Οποιος πιστέψει ότι μπορεί να αναχαιτίσει ή να καταστείλει το φαινόμενο κοιμάται ύπνο βαθύ!

Και θα πρέπει να πούμε ότι αν διαμαρτυρόμαστε (και δικαίως!) για τις 100, 200, 1000 κάμερες που μας παρακολουθούν εκεί έξω, θα πρέπει να την ίδια στιγμή να ξέρουμε ότι 2.000.000 κινητά και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές (μια απίστευτη υπεροπλία) μπορούν να κάνουν το ίδιο. Και για το καλό και για το κακό!

Ταυτόχρονα, η «σκηνοθεσία» ψεύτικων βίντεο είναι εφικτή σχεδόν από τον καθένα! Τα «μέσα» για να στηθεί ένα ψεύτικο βιντεάκι υπάρχουν σχεδόν σε κάθε υπολογιστή και στο μυαλό πολλών ανθρώπων.

Το ίδιο μέσο που μπορεί να αποκαλύψει την κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως αυτό στο Α.Τ. της Ομόνοιας), μπορεί και να καταστρέψει έναν άνθρωπο που συνελήφθη σε μια ιδιωτική του στιγμή. Το ίδιο το μέσο μπορεί να γίνει αιτία για εγκληματικές πράξεις (βιντεοσκόπιση σκληρού πορνό με πραγματικά θύματα).

Που καταλήγουμε;

Στην τεράστια ανάγκη για πιο Ενεργούς Πολίτες! Για ανθρώπους που θα μπορούν να ξεχωρίζουν την κακή από την καλή χρήση.

Ακόμη δεν έχουμε δει ούτε τα χειρότερα ούτε και τα καλύτερα…

Και τα δύο ΚΑΝ δεν τα υποπτευόμαστε σήμερα!



...


...


Το βίντεο κυκλοφορούσε ένα χρόνο από κινητό σε κινητό


Ο Kabamaru Igano γράφει σχετικά:

Για να μην παρεξηγούμαι...

Από τότε που ανέβασα το εγλκηματικό βίντεο στο Youtube έχει ξεσπάσει μια θύελλα αντιδράσεων και πολλά λέγονται και για μένα, αλλά και ότι έχω κάποια σχέση με το θέμα...
Για όσους λοιπόν δεν γνωρίζουν σας δείχνω το μήνυμα που άφησα στο Indymedia προς αποφυγή παρεξηγήσεων...

**************************
Φτάνει το ρεζιλίκι!!!
από Kabamaru Igano (youtube: hitthat1983) 8:56μμ, Κυριακή 17 Ιουνίου 2007

Καλησπέρα σε όλους... Άφησα και χθές ένα μήνυμα αλλά δεν το προσέξατε...

Θέλω να ξεκαθαρίσω την θέση μου, οτί δεν επικρωτώ την πράξη των αστυνομικών αλλά την καταδικάζω. Γιατι όταν βλέπεις μια τέτοια βαρβαρότητα απέναντι σε ανθρώπους και όταν επίσης παιδάκια ηλικίας 14 χρονών το βλέπουν στα κινητά τους και διασκεδάζουν, τότε σου γυρνάνε τα έντερα... Έτσι θα μεγαλώσουν τα παιδιά σας και τα παιδιά μας; Βλέποντας τέτοιες αισχρές πράξεις βασανισμών; Φανταστήτε τι έχουν να κάνουν αυτά τα παιδιά σε αλλοδαπούς συμμαθητές τους ή αν αύριο μεθαύριο μεγαλώσουν και γίνουν εκπρώσοποι του νόμου.
Επίσης αν πρέπει να τιμωρηθούν οι 2 "δράστες" για κλοπή, υπάρχει το δικαστήριο και στην συνέχεια η φυλακή. Γι'αυτό ονομαζεται και σωφρονιστικό ίρδυμα. Δεν έχει δικαίωμα κανείς, ότι και αν έκαναν και όποιας εθνικότητας και αν είναι, να τους βασανίσει έτσι...

Γι'αυτό ανέβασα το βίντεο στο Youtube, αμέσως μόλις έπεσε στα χέρια μου.

Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω πως η χρονική στιγμή της προβολής του βίντεο δεν έχει καμία σχέση με τον ξυλοδαρμο του αστυνομικού των ΜΑΤ.

Θα ήθελα να προωθηθεί αυτό το μύνημα ακόμα πιο πάνω για να καταλάβουν, οι πολιτικοί μας, αλλά και ο απλός λαός οτί δεν έχω καμία σκοπιμότητα, ούτε όφελος από όλα αυτά... Απλά να σταματήσει αυτή η απανθρωπιά σε αυτή τη χώρα...

LINK: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=719730

...

4 σχόλια:

Lupa είπε...

Εξαιρετικό κείμενο
Ξεκάθαρο,
Ανοιχτό,
OPEN...

Ανώνυμος είπε...

Αυτό εντάσσεται στο φαινόμενο των social media. Στις μεγάλες σιαδηλώσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση π.χ., οι διαδηλωτές είναι εφοδιασμένοι με κάμερες. Κάθε μπλοκ (πέραν των αναρχικών, αν δεν κάνω λάθος), έχει τους δικούς του "οπερατέρ". Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο.

Το βίντεο έχει σώσει πολλούς από ψευδείς κατηγορίες. Από τον Σάιμον Τσάπμαν στις διαδηλώσεις του 2003 στη Σαλονίκη, μέχρι την περίπτωση του φοιτητή με τα πράσινα σταράκια (για να έρθουμε και στα δικά μας). Η φράση "ποιος θα φυλάει τους φύλακες" έχει βρει την απάντησή της.

ANemos είπε...

Την έχει βρει;

Ανώνυμος είπε...

Από τη στιγμή που έχουν επιλέξει οι κρατώντες την εξουσία τέτοια οξυμένη αντιπαράθεση, έχουμε (περιορισμένης έντασης, δε λέω) πόλεμο. Το να αναχθεί σε πόλεμος θέσεων, δείχνει από τη μία την άνοδο της δυναμικής και της ποσότητας του πληθυσμού που βρίσκεται ή θεωρεί ότι βρίσκεται εν κινδύνω και από την άλλη "σκοτώνει" την όποια δυνάμει επαναστατικότητα του κινήματος* (?), καθώς του προσδίδει μη ανατρεπτικά χαρακτηριστικά. Σκοπός του γίνεται η τήρηση και διατήρηση των άρθρων του δημοκρατικού συντάγματος.

*Στην περίπτωσή μας κίνημα είναι οι αντιδράσεις στις αστυνομικές παρεκκλίσεις. Ενώ έχει μία κατεύθυνση, μία κίνηση, δεν έχει όλα τα χαρακτηριστικά και εν τέλει τη λειτουργία του κινήματος. Δείχνει μία αντίσταση στη ροπή, στην καταπίεση της εξουσίας. Έχει την ακριβώς αντίθετη φορά από τις βιαιότητες που συμβαίνουν "από τα πάνω".