Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2007

Αρση του απορρήτου του Kabamaru Igano

Την άρση του απορρήτου της ηλεκτρονικής επικοινωνίας του νεαρού ανθρώπου που «ανέβασε» το επίμαχο βίντεο στο Διαδίκτυο διέταξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας αρμόδιος για τις δραστηριότητες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων που ασχολείται με την υπόθεση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπός του εισαγγελέα είναι να ερευνήσει το ενδεχόμενο ο χρήστης που υπογράφει ως «Kabamaru Igano hitthat1983 - Κώστας» να είναι ένας από τους συμμετέχοντες στο εξευτελιστικό βίντεο ή ακόμα και ο ίδιος ο αρχιφύλακας που πρωταγωνιστεί, κάτι που μάλλον φαίνεται απίθανο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας έδωσε την εντολή περισσότερο για τυπικούς λόγους πληρότητας της έρευνας.


Κ.ΚΥΡ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/06/2007

...



14 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

Ανώνυμος είπε...

Γιατί απαράδεκτο; Καλό είναι! Ο hitthat1983 δηλώνει, και δεν έχω κάποιο σοβαρό λόγο να μην τον πιστέυω, ότι δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν. Ούτε πολιτική σχέση. Επιτέλους μια και καλή να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για αυτόν και για εμάς.

Rodia είπε...

Η ανωνυμία στο διαδίκτυο είναι ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ και είναι απαραίτητο να βρεθεί τρόπος να λαβαίνεται σοβαρά υπόψη. Μερικά πράγματα δεν είναι δυνατό να καταγγέλλονται επωνύμως. Αν π.χ. περιμέναμε να μάθουμε από επώνυμη καταγγελία για το βίντεο αυτό, απλώς δεν θα μαθαίναμε ποτέ.

ANemos είπε...

Ροδιά, θα συμφωνούσα απόλυτα μαζί σου αν προηγουμένως είχαμε συμφωνήσει ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η δημοκρατία έχει καταλυθεί και οι «αντικαθεστωτικοί», «αντιστασιακοί», όπως θέλεις πες το, οφείλουν να ακολουθούν κανόνες «παρανομίας» για να μπορέσουν να αγωνιστούν…

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ζούμε μια τέτοια κατάσταση άρα δεν καταλαβαίνω και τους κανόνες «παρανομίας».

Αυτά γενικά!

Ειδικά τώρα, ναι, πιστεύω ότι αυτός που έβγαλε το βιντεάκι μετά το κύμα που σήκωσε και τους εύλογους φόβους ότι κινδυνεύει, θα πρέπει να προστατευθεί!

Όχι η «ανωνυμία» του, διότι δεν είναι «ανώνυμος», είναι «ψευδώνυμος» (έχω αναλύσει τις διαφορές) αλλά το ΑΠΟΡΡΗΤΟ του!

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο!

Oneiros είπε...

arammos, όποιος και να είναι ο Kabamaru και οι λόγοι του για τη δημοσιοποίηση, η εικόνα του video μιλάει από μόνη της, και γι' αυτό εξ' άλλου έγινε τόσος ντόρος.

ANeme, δε θα επεκταθώ σε φιλοσοφικές αναλύσεις, μιά κι έχουμε χειροπιαστό παράδειγμα εδώ. Γράφεις,

πιστεύω ότι αυτός που έβγαλε το βιντεάκι μετά το κύμα που σήκωσε και τους εύλογους φόβους ότι κινδυνεύει, θα πρέπει να προστατευθεί!

Και ποιοί θα τον προστατεύσουν, τη στιγμή που η πράξη λειτούργησε καταγγελτικά απέναντι στην αστυνομία; Κι αν αύριο έχει κάποιος παρόμοια στοιχεία πχ. για χρηματισμό δικαστικού ή εφοριακού, θα τολμήσει να αξιοποιήσει έστω κι αυτή τη δίοδο, όταν θα υπάρχει το προηγούμενο της άρσης της ανωνυμίας (η ορολογία του νόμου είναι αυτή) -και, πιθανώς στη συνέχεια, του παραδειγματισμού- του Kabamarou;

Προσωπικά, δε θεωρώ ότι η απόκρυψη της ταυτότητας πρέπει να είναι προνόμιο μόνο των παράνομων και των αντικαθεστωτικών' αντίθετα, η απελευθέρωση της κρυπτογραφίας για δημόσια χρήση ήταν μιά από τις πιό ισχυρές δυνάμεις εκδημοκρατισμού παγκοσμίως την τελευταία 15ετία.

Kelly [Goen] went around the San Francisco Bay area with an old acoustic coupler modem to various pay phones and would upload [PGP] onto a different server. Then he'd call Jim to tell him where it was at, in case something happened to him. He was under the impression that the single best thing the NSA could do was to knock him off before he put it on those servers. Looking back at it now, he was quite right.
-- Anonymous Coward @ Slashdot

Ανώνυμος είπε...

@Oneiros για να το τραβήξουμε και λίγο εάν εγώ αύριο ανεβάσω ένα βίντεο στο youtube που γίνονται κάποιες αξιόποινες πράξεις δεν έχει δικαίωμα ο εισαγγελέας να αναρωτηθεί και να ερευνήσει εάν εγώ έχω κάποια σχέση με αυτές τις πράξεις; Δεν έχει δικαίωμα να με ρωτήσει και να ερευνήσει εάν εγώ είχα κάποια συναλλαγή με τους υπόπτους/κατηγορούμενους ή εάν είμαι κιόλας ένας από τους συμμετέχοντες; Εφόσον έχει τη δυνατότητα να το κάνει γιατί να μην το κάνει; Αυτή είναι η δουλειά του!
Το ότι είναι υπεύθυνοι μετά να τον προστατέψουν (εάν είναι ικανοί για κάτι τέτοιο) συμφωνούμε.

@rodia για ποιά κατάκτηση φωνάζεις και σε ποιόν; Μου φωνάζεις εμένα για κατάκτηση; Παλέψαμε ποτέ μαζί κάτι και δεν το θυμάμαι; Η αποψή μου λακωνικά στο blog μου.

ANemos είπε...

arammos >>>

Μια ματιά να έριχνε στο μπλογκ του Kabamaru ο εισαγγελέας δεν θα ζητούσε αυτό που ζήτησε. Κουκούτσι μυαλό θέλει (ο εισαγγελέας)! Αλλά κι αυτό που λες ξέρεις οτι δεν ισχύει, δεν θα τον προστατεύσουν, θα τον "τρέχουν" τζάμπα και βερεσέ!

Οσο για την απάντησή σου, στη Ροδιά, ούτε για τη δημοκρατία παλέψαμε μαζί ή χώρια το 67-74 αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα την υπερασπιστούμε.

arammos είπε...

Πια κατάκτηση θα υπερασπιστείς Άνεμε; Αυτή που δεν έχεις;

ANemos είπε...

ΑΛΛΟ αυτό!!!

(γελάω με πίκρα γιατί είσαι σωστός εδώ!)

ANemos είπε...

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν οτι όλοι θα πρέπει να δίνουν λόγο στην Πόλη (αν υπάρχει Πόλη, Πολιτεία, Πολίτες, Πολίτευμα). Φοβάμαι ακόμη κι αυτόν που κάνει το "καλό" αν το κάνει χωρίς συνείδηση. Αύριο μπορεί το ίδιο ασυνείδητα να κάνει το "κακό". Φοβάμαι όμως και τη "δικαιοσύνη", φοβάμαι και τους τραμπούκους που μπορεί να εκδικηθούν για τον "συνάδελφό" τους...

ANemos είπε...

...και το λέω ξανά: το θέμα της "ανωνυμίας" δεν ανήκει στα εύκολα θέματα, ούτε στα θέματα που κλείνουν με τη λογική του "άσπρο-μαύρο"...

Θέλω πολύ να συνεχιστεί ο διάλογος για τα υπέρ και τα κατά τώρα που βράζει η επικαιρότητα γύρω από τα μπλογκς!

Oneiros είπε...

Μεταφέρω εδώ το σχόλιό μου στο blog σου και τη δική σου απάντηση, για να μη θρυμματίζεται η συζήτηση.

# Oneiros Jun 22nd, 2007 at 1:33 pm

Οι αγώνες, οι κατακτήσεις και οι ήττες σ’ αυτά τα θέματα δεν αφορούν οποιάδήποτε συγκεκριμένη εθνικότητα, ομάδα ή άτομο μόνο. Μπορεί να μην παλέψαμε οι έλληνες, αλλά κάποιοι πάλεψαν και παλεύουν, για σημαντικούς λόγους…

# 2 arammos Jun 22nd, 2007 at 2:08 pm

Από το παλεύω μέχρι το κατακτώ κάτι oneire γνωρίζουμε και οι δύο ότι απέχει… το πως να κάνεις κάτι ανώνυμα μέσο tor, onion κλπ. κλπ. κλπ. τα γνωρίζουμε αλλά ας μην προχωρήσουμε σε τεχνικά πράγματα - όχι γιατί λείπει το ενδιαφέρον κάθε άλλο θα έλεγα.
Σημασία έχει εάν έχουμε κατακτήσει την ανωνυμία μας στο internet ή όχι. Στην Ελλάδα λοιπόν όχι μόνο δεν την έχουμε κατακτήσει αλλά δεν την έχουμε διεκδικήσει κιόλας. Και ναι είναι και εθνικό και ομαδικό θέμα. Δεν έχουμε το internet της Κίνας… για κάποιο λόγο. Κάποιοι πάλεψαν στην Ελλάδα για την ελευθεροτυπία στα μέσα. Για την ανωνυμία στο internet ποιός πάλεψε?


Θα μου επιτρέψεις να επιμείνω ότι το δικαίωμα στην ανώνυμη χρήση του διαδικτύου και την ιδιωτικότητα -και όχι μόνο- κερδήθηκε πρακτικά όταν απελευθερώθηκε η κρυπτογραφία για δημόσια χρήση, αλλιώς σήμερα δε θα είχαμε ούτε ηλεκτρονικό εμπόριο ούτε Web 2.0. Άλλο τώρα αν το απεμπολούμε κι αυτό σήμερα, όπως και πολλά δικαιώματα μας σαν πολίτες του διαδικτύου, στο δρόμο για ένα νέο Μεσαίωνα. Μπορεί να μην έχουμε ακόμα το internet της Κίνας και της Αιγύπτου, αλλά αν δεν επαγρυπνούμε θα το αποκτήσουμε πολύ σύντομα, κι υπάρχουν αρκετοί που το απεργάζονται αυτό το μέλλον για το ελληνικό internet.

Ανώνυμος είπε...

Το δικαίωμα στην ανώνυμη χρήση του διαδικτύου και την ιδιωτικότητα το υπερασπίζομαι και εγώ. Δεν είμαστε σε αντίπαλο στρατόπεδο. Στο μόνο που διαφωνώ είναι ότι δεν το έχουμε κατακτήσει ακόμα αυτό το δικαίωμα. Αντιθέτως συνεχώς συρρικνώνεται ο χώρος που μπορούμε να διεκδικήσουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι το internet στην Ελλάδα στο σύντομο μέλλον θα ρυθμίζεται περί των διατάξεων του ευρωπαϊκού internet όταν κάτσουν και το αποφασίσουν. Η μόνη πράξη που θυμάμαι πάντως στην Ελλάδα είναι σε αυτήν την διεύθυνση (http://www.digitalrights.gr) η οποία δεν ξέρω εάν ανανεώνεται ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

Την ΑΔΑΕ δεν την ξέχασα απλά την προσπερνάω πλέον.