Ψηφιακό Μανιφέστο
Χτίζοντας το Μέλλον
Μέρος 1ο
2. Δεν είμαστε παθητικά θύματα και τα άβουλα αντικείμενα των ανεξέλεγκτων δυνάμεων αγοράς και των τεχνολογικών αλλαγών. Χωρίς την καθημερινή μας εργασία δεν θα υπήρχαν ούτε αγαθά, ούτε υπηρεσίες για το σύγχρονο εμπόριο. Χωρίς την καινοτόμο παρουσία μας οι Τεχνολογίες της Πληροφορικής δεν θα ήσαν παρά αδρανή μέταλλα, πλαστικό και πυρίτιο. Τίποτα δεν θα συνέβαινε στον Κυβερνοχώρο χωρίς την δική μας δημιουργική δουλειά. Είμαστε οι ρυθμιστές της Ιστορίας.
Παρά την υπερβολική και ενθουσιώδη διατύπωση, τα παραπάνω ισχύουν στο ακέραιο. Το πιο ενδιαφέρον σε αυτό το Αρθρο είναι ότι εισάγει τον όρο «καινοτομία», μία από τις βασικές λέξεις-«κλειδιά» της εποχής μας.
Θα έλεγα, ότι το πιο ουσιαστικό θέμα, με αφορμή τη συζήτηση αυτού του άρθρου είναι ακριβώς το θέμα της «καινοτομίας» και η «κατάρα» της οικονομίας της μεταποίησης (και των μεσαζόντων) στην ελληνική πραγματικότητα.
Η «καινοτομία» είναι αυτή που σε μεταβάλλει από «παθητικό θύμα και άβουλο αντικείμενο» σε ενεργό δημιουργό και υποκείμενο των αλλαγών.
«Καινοτομία» σημαίνει επένδυση της γνώσης αλλά και του χρόνου που διαθέτει ο καθένας και η καθεμία από εμάς.
«Καινοτομία» επίσης σημαίνει ότι τολμώ να πάω κόντρα στη ζήτηση («φτιάξε μου ένα web site για να διαφημίσω την εταιρεία μου») και προσφέρει πραγματικές λύσεις.
Ας το συζητήσουμε!
(Ολόκληρο το Ψηφιακό Μανιφέστο εδώ)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Ψ.Μ., Μέρος 1ο, Άρθρο 2.
Αγαπητέ οικοδεσπότα, με πιάνει που με πιάνει...σχολιοδιάρροια, βάζει και το Ψ.Μ. κάτι θέματα πραγματικά ΤΕΡΑΣΤΙΑ για τα οποία έχουν χυθεί τόνοι μελανιού! Από πού ν' αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς;! Αλλά όχι! Αυτήν τη φορά θα είμαι σύντομος αλλιώ να μου καεί το πληκτρολόγιο! (fingers crossed!) :-)
(1) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "Δεν είμαστε παθητικά θύματα και τα άβουλα αντικείμενα των ανεξέλεγκτων δυνάμεων αγοράς και των τεχνολογικών αλλαγών".
Για κάποια εισαγωγικά σχόλια για την ελεύθερη αγορά / καπιταλισμό και τα συναφή επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω στο Pro Logo: Don't shoot the brand! και στο Θα Χρησιμοποιούσε ο Adam Smith το Linux; και, αν τελικά αποφασίσετε να τα διαβάσετε, μην παραλείψετε να δείτε και τα πολύ χρήσιμα σχόλια. Και αν κανείς έχει τον (πολύ) χρόνο και την (πολλή) διάθεση, ας διαβάσει το μνημειώδες έργο του Adam Smith, An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations και ειδικότερα τα Book I και Βοοκ ΙΙ (Link credits: talos).
(2) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "Παρά την υπερβολική και ενθουσιώδη διατύπωση".
Ενθουσιώδη; Ναι. Υπερβολική; Και βάλε!>>>("δεν θα υπήρχαν ούτε αγαθά, ούτε υπηρεσίες για το σύγχρονο εμπόριο", "Είμαστε οι ρυθμιστές της Ιστορίας").
(3) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "Καινοτομία".
Πράγματι, η καινοτομία ή τ α ν, είναι και θα είναι "...μία από τις βασικές λέξεις-«κλειδιά» της εποχής μας.". Αυτό το "της εποχής μας", όμως, είναι περιττό και ίσως και αποπροσανατολιστικό διότι, όπως είπα, "ή τ α ν,...". Όταν λέγω "αποπροσανατολιστικό" εννοώ ότι μου δημιουργείται η εντύπωση ότι ο συντάκτης του Ψ.Μ. θεωρεί ότι η καινοτομία ταυτίζεται λίγο-πολύ με την "Νέα Οικονομία" ενώ δεν είναι έτσι...
(4) ΣΧΕΤΙΚΑ με το "η «κατάρα» της οικονομίας της μεταποίησης (και των μεσαζόντων) στην ελληνική πραγματικότητα".
Αυτή η "κατάρα" πράγματι υπάρχει. Η καινοτομία, πράγματι, δεν υπάρχει. Το ζητούμενο, όμως, είναι το "γιατι;". Η σύντομη και ιδιαιτέρως γενικευμένη απάντησή μου: διότι ΔΕΝ είμαστε "καπιταλιστική" χώρα. Provocative λέτε; Καθόλου... δείτε την Αμερική και την υψηλή καινοτομία της... (όχι ότι καπιταλισμός = μόνο Αμερική...)...
(5) Και μια σκέψη σχετικά με το "Βαμπίρ και κανίβαλοι" (ιδίως το κεφάλαιο "ΚΚΚ:ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ! ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ! ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ!") και την σχέση του με το Ψ.Μ. Καλά μας τα λέγει ο Ανδρουλάκης και συμφωνώ ως επί το πλείστον με αυτά που γράφει. Ωστόσο, "ξεχνάει" ή, αν θέλετε, το λέγει πολύ απέξω-απέξω (γιατί άραγε; για να μη χαλάσει τη ζαχαρένια κάποιων ίσως;) ότι το οικονομικό μοντέλο που δίνει ώθηση στην καινοτομία είναι το καπιταλιστικό.
Το "κακό" όμως είναι ότι οι "Ελεύθεροι Τεχνίτες της Ψηφιακής Εποχής" οι οποίοι, από ό,τι καταλαβαίνω, έχουν μια μικρή ως μεγάλη αντιπάθεια στην ελεύθερη αγορά μένουν στο, καθόλα σωστό βέβαια, "Καινοτομία.Καινοτομία.Καινοτομία!", αλλά είτε από άγνοια είτε από αντιπάθεια (στην ελεύθερη αγορά) δεν καταπιάνονται με το ποιες προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν για να αναπτυχθεί η καινοτομία. Και οι προϋποθέσεις αυτές είναι ίδιον του καπιταλιστικού συστήματος.
Και, τελικά, ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Και γιατί λέγω ότι είναι ίδιον του καπιταλισμού; Επειδή, όμως, δεν θέλω να μου καει το πληκτρολόγιο, σταματώ εδώ. :-)
Δημοσίευση σχολίου