Πέμπτη, Ιανουαρίου 27, 2005

Πάρτε μέτρα για έλλειμμα, αγορά εργασίας, ασφαλιστικό

Δεν ικανοποιεί την Κομισιόν η πρόοδος που έχει πραγματοποιήσει η χώρα, στα τρία βασικά μέτωπα, το δημοσιονομικό, της παραγωγικότητας, και της απασχόλησης, όπως αναφέρεται σε νέα έκθεση για τα αποτελέσματα της εφαρμογής των βασικών κατευθυντηρίων γραμμών οικονομικής πολιτικής 2003-2005.
Η Επιτροπή στην έκθεση αυτή υπογραμμίζει πως θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό έλλειμμα ανήλθε το 2004 στο 5,5% του ΑΕΠ, ενώ και σε ό,τι αφορά το χρέος, οι εξελίξεις δεν κρίνονται ικανοποιητικές, παρά την ισχυρή ανάπτυξη.
Το ασφαλιστικό πρόβλημα και η γήρανση του πληθυσμού αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που επιδεινώνουν τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, ενώ η Κομισιόν θεωρεί τις κινήσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ανεπαρκείς.
«Η μεταρρύθμιση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι ανεπαρκής για την αποφυγή μελλοντικών επιβαρύνσεων του προϋπολογισμού εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: