Η κοινότητα Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα ως πρότυπο σύγχρονης οργάνωσης και διοίκησης στην οικονομία της γνώσης
Νικόλαος Α. Μυλωνόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο ALBA
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003
Φανταστείτε έναν κόσμο όπου μερικά από τα σημαντικότερα και πιο πολύπλοκα αγαθά της οικονομίας κατασκευάζονται απο χιλιάδες εργάτες, οι οποίοι δεν πληρώνονται, ούτε καν συναντώνται πρόσωπο με πρόσωπο. Κανένας ιδιώτης ή επιχείρηση δεν έχει δικαιώματα ιδιοκτησίας πάνω στα αγαθά αυτά, τα οποία όχι μόνον διατίθενται σε αφθονία αλλά και δωρεάν! Κανένα κράτος, δημόσιος φορέας, ή οργανωσιακή ιεραρχία δεν συντονίζει, ούτε επιδοτεί την παραγωγή αυτών των, de facto δημόσιων, αγαθών. Τα αγαθά αυτά ανανεώνονται με βελτιωμένες εκδόσεις πολύ ταχύτερα από κάθε άλλο προϊόν ή υπηρεσία. Η δε ποιότητά τους είναι αξεπέραστη. Δεν αναφέρομαι ούτε σε παιδικό παραμύθι, ούτε σε κάποια πρωτοκομμουνιστική κοινωνία....
Σημειώσεις - Βιβλιογραφία
Για μια γενική επισκόπιση του λογισμικού ανοικτού κώδικα διαβάστε το βιβλίο: Joseph Feller, Brian Fitzgerald, Eric S. Raymond, "Understanding Open Source Software Development", Addison Wesley, 2001.
Μπορείτε να αγοράσετε το απόλυτο λεξικό των χάκερ σε κάποιο βιβλιοπωλείο με τον τίτλο "The New Hacker's Dictionary" ή, καλύτερα, να επισκέπτεσθε την μονίμως ανανεούμενη ηλεκτρονική του έκδοση με τίτλο "Jargon File" στη διεύθυνση http://catb.org/esr/jargon/
Διαβάστε την αυτοβιογραφία του πατέρα του Linux, Λίνους Τόρβαλντς, στο βιβλίο: Linus Torvalds and David Diamond, "Just for Fun", Harper Business, 2001.
Ο φιλόσοφος Πέκα Χίμανεν συνέταξε μια πιό κοινωνιολογική προσέγγιση στο φαινόμενο των κοινοτήτων ανοικτού κώδικα στο βιβλίο: Pekka Himanen, Linus Torvalds and Manuel Castells, "The Hacker Ethic", Random House, 2001.
Η αρχική, και μάλλον σωστότερη, ονομασία του ανοικτού κώδικα είναι "Ελεύθερος Κώδικας". Στα Αγγλικά, όμως, η λέξη "ελεύθερος" ταυτίζεται με τη λέξη "δωρεάν" (free) και οδήγησε σε πολλές παρεξηγήσεις. Ο πατέρας του ελεύθερου κώδικα και ιδρυτής του Free Software Foundation (www.fsf.org), Ρίτσαρντ Στώλμαν, εξηγεί την πολιτική του φιλοσοφία στο βιβλίο: Richard Stallman, Lawrence Lessig and Joshua Gay, "Free Software, Free Society: Selected Essays of Richard M. Stallman", FSF, 2002.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που, σκοπίμως, δεν αγγίζει το άρθρο μου στον "Οικονομικό", αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και το πως αυτά δημιουργούν ή όχι κίνητρα για καινοτομία και, κατ'επέκταση, οικονομική ανάπτυξη. Ο καθηγητής Νομικής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Λώρενς Λέσιγκ, είναι ένας από τους θερμότερος και πολυγραφότερους υποστηρικτές των πνευματικών δικαιωμάτων "ανοικτού" τύπου στην οικονομία της γνώσης. Αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο του: Lawrence Lessig, "The Future of Ideas: The Fate of the Commons in a Connected World", Random House, 2001.
Για να καταλάβετε τις κοινότητες ανοικτού κώδικα δεν αρκούν τα βιβλία. Ακολουθήστε τους ίδιους τους χάκερ στο Διαδίκτυο: http://www.gnu.org/; http://www.opensource.org/; www.catb.org/~esr; http://www.tldp.org/; http://www.cvshome.org/ και φυσικά μια από τις ελληνικές κοινότητες στη διεύθυνση http://www.open-source.gr/
Παρακολουθείστε την ακαδημαϊκή έρευνα στο χώρο, στις διευθύνσεις: http://opensource.ucc.ie/; http://www.ibiblio.org/osrt/; http://www.isr.uci.edu/research-open-source.html; http://opensource.mit.edu/
Για τη σημασία και τη διάρθρωση της εταιρικής διακυβέρνησης βλ. το άρθρο του Νικόλαου Τραυλού με τίτλο "Εταιρική Διακυβέρνηση: Έννοιες και εμπειρικά πορίσματα" που δημοσιεύτηκε πρώτο στη σειρά "Σύγχρονες Τάσεις στο Μάνατζμεντ" του "Οικονομικού Ταχυδρόμου", την 1η Φεβρουαρίου 2003.
Μπορείτε να κατεβάσετε το πλήρες άρθρο εδώ .
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου