Δευτέρα, Ιανουαρίου 31, 2005

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ: Η κοινωνία στην αντεπίθεση

5ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Στόχος, η δημιουργία μιας διεθνούς οργάνωσης των πολιτών ενσωματωμένη στον ΟΗΕ

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ θα πρέπει τώρα «να περάσει στην επίθεση» και «να θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια», εκπονώντας μια «στρατηγική κοινωνικής ισχύος». Την πρόταση διατύπωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και ήταν μία από τις πολλές που ακούστηκαν στα στρογγυλά τραπέζια του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.

Ο Τσάβες μίλησε από μια αγροτική περιοχή της Βραζιλίας, η οποία διοικείται εξ ολοκλήρου από το κίνημα των ακτημόνων. Από εκεί επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησής του να εφαρμόσει την αγροτική νομοθεσία, που προβλέπει κατάσχεση των γαιών οι οποίες μένουν ανεκμετάλλευτες και διανομή τους στους ακτήμονες. «Κηρύσσουμε επανάσταση και πόλεμο κατά όσων κατέχουν λατιφούντια», είπε. Υπέγραψε επίσης συμφωνία με το υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας για την ανταλλαγή σπόρων που προέρχονται από καλλιέργειες αυτοχθόνων.

Στο Πόρτο Αλέγκρε, όπου το φόρουμ ολοκληρώνεται σήμερα, Ευρωπαίοι και Λατινοαμερικανοί ακτιβιστές πρότειναν μεταρρύθμιση του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, τόνισε ότι «η Ε.Ε., το ASEAN, η Αφρικανική Ενωση, το MERCOSUR, όλοι θα πρέπει να βρουν τη θέση τους σε ένα διευρυμένο Συμβούλιο Ασφαλείας». Ο πρώην γενικός διευθυντής της UNESCO Φεδερίκο Μαγιόρ, ζήτησε τη «δημιουργία διεθνούς οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών που θα περιλαμβάνει όλες τις διεθνείς οργανώσεις και θα ενσωματωθεί στον ΟΗΕ».

Σε άλλη συζήτηση εθίγη το μείζον θέμα ελέγχου του νερού. Κοινή ήταν η θέση ότι θα πρέπει οι υδάτινοι πόροι να «επανεθνικοποιηθούν».

Μεγάλη συμμετοχή και στο φόρουμ για τα πνευματικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο, με ομιλητή το στιχουργό των «Γκρέιτφουλ Ντεντ», Τζον Μπάρλοου. «Οι φτωχές χώρες δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους αν δεν σταματήσουν να πληρώνουν άδειες για το λογισμικό», είπε, θυμίζοντας ότι η Βραζιλία πληρώνει πιο πολλά σε άδειες από ό,τι για την αντιμετώπιση της πείνας.

(Γαλλικό - Ασοσιέτεντ - ΑΠΕ)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/01/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: