Δευτέρα, Ιανουαρίου 24, 2005

Ψηφιακό Μανιφέστο - Αρθρο 4 & 5

Ψηφιακό Μανιφέστο
Χτίζοντας το Μέλλον
Μέρος 1ο

4. Θα διαμορφώσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε της Νέες Τεχνολογίες με βάση τα δικά μας συμφέροντα. Παρά το ότι αρχικά αναπτύχθηκε για να ενισχύσει την ιεραρχική εξουσία, η πραγματική δύναμη του Δικτύου και της πληροφορικής θα φανεί μέσα από την δική μας αυτόνομη και δημιουργική δουλειά. Εμείς θα μεταλλάξουμε τις μηχανές από εργαλεία κυριαρχίας σε τεχνολογίες απελευθέρωσης.

5. Θα συμβάλουμε στην διαδικασία της δημοκρατικής χειραφέτησης. Ως Ψηφιακοί Ελεύθεροι Τεχνίτες, θα ενωθούμε για να προωθήσουμε την ανάπτυξη του οικονομικού μας ρόλου. Ως Πολίτες θα παρεμβαίνουμε συμμετέχοντας στην δημοκρατική διαδικασία. Ως Ευρωπαίοι θα βοηθήσουμε στο άνοιγμα των κρατικών και εθνικιστικών συνόρων μέσα και έξω από την ήπειρό μας. Θα αντιταχθούμε όμως με κάθε μέσο στην ισοπεδωτική Παγκοσμιοποίηση έτσι όπως την προωθεί ο καπιταλισμός και οι κατεστημένες δυνάμεις της εξουσίας.

(Ολόκληρο το Ψηφιακό Μανιφέστο εδώ)

1 σχόλιο:

Sakis Rizos είπε...

Ψηφιακό Μανιφέστο. Μέρος 1ο. Άρθρα 4 & 5.

(1) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "με βάση τα δικά μας συμφέροντα".

Ποια είναι τα "δικά μας συμφέροντα"; Συμφέροντα ποιων; Των "Ψηφιακών Ελεύθερων Τεχνιτών"; Και εφόσον, όπως έχω καταλάβει από το Άρθρο 1, οι Ψηφιακοί Ελεύθεροι Τεχνίτες αποτελούν μία καθόλου συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, τότε πώς μπορούμε να λέμε ότι όλοι αυτοί έχουν κοινά συμφέροντα; Και ποια είναι αυτά; Σύγχυση... Αυτό αντιφάσκει στον ίδιο τον (γενικευμένο) ορισμό των Ψ.Ε.Τ. Καλή ρητορεία, από ουσία όμως;...

(2) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "Εμείς θα μεταλλάξουμε τις μηχανές από εργαλεία κυριαρχίας σε τεχνολογίες απελευθέρωσης.".

Οι "μηχανές", λοιπόν, "κυριαρχούν". Ποιες μηχανές; Και σε ποιους κυριαρχούν; Επί τη ευκαιρία, το "κυριαρχούν" ως ρήμα έχει εδώ, από ό,τι καταλαβαίνω, μια έννοια καταδυνάστευσης. Ποιους καταδυναστεύουν, λοιπόν, οι "μηχανές"; Επίσης, τι θα πει "απελευθέρωσης"; Από ποια "σκλαβιά" θα "απελευθερώσουν" οι Ψ.Ε.Τ. και ποιους; Και ποιος τους το ζήτησε; Καλή ρητορεία, από ουσία όμως;...

(3) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "...δημοκρατικής χειραφέτησης...ενωθούμε για να προωθήσουμε την ανάπτυξη του οικονομικού μας ρόλου...".

Ωραίο ακούγεται; Δηλαδή;...

(4) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "Ως Ευρωπαίοι θα βοηθήσουμε στο άνοιγμα των κρατικών και εθνικιστικών συνόρων μέσα και έξω από την ήπειρό μας. Θα αντιταχθούμε όμως με κάθε μέσο στην ισοπεδωτική Παγκοσμιοποίηση έτσι όπως την προωθεί ο καπιταλισμός και οι κατεστημένες δυνάμεις της εξουσίας.".

Από τη μια: "θα βοηθήσουμε στο άνοιγμα των κρατικών και εθνικιστικών συνόρων μέσα και έξω από την ήπειρό μας" και από την άλλη: "Θα αντιταχθούμε όμως με κάθε μέσο στην ισοπεδωτική Παγκοσμιοποίηση έτσι όπως την προωθεί ο καπιταλισμός και οι κατεστημένες δυνάμεις της εξουσίας."

Πώς γίνεται να ανοίγουν τα κρατικά και "εθνικιστικά" σύνορα από τη μια, και από την άλλη να είστε κατά της παγκοσμιοποίησης; Εκτός εάν υπάρχει καλή και κακή παγκοσμιοποίηση ("ισοπεδωτική"). Δεν υπάρχει. Υπάρχει παγκοσμιοποίηση που είναι, στο μεγαλύτερο μέρος της, θετική. "Έτσι όπως την προωθεί ο καπιταλισμός". Δηλαδή πώς την προωθεί ο καπιταλισμός; Προωθεί, εννοείτε, την "ισοπεδωτική" παγκοσμιοποίηση; Και ποιους "ισοπεδώνει"; Και πώς;...

Δυο λόγια για την παγκοσμιοποίηση: αυτήν την στιγμή γράφω σε ένα pc που αποτελεί προϊόν της Ιαπωνικής Fujitsu και της Γερμανικής Siemens, το οποίο το αγόρασα πριν από έναν χρόνο x ευρώ και τώρα η τιμή του είναι πολύ χαμηλότερη. Αυτό το pc περιέχει εξαρτήματα από διάφορες χώρες. Αλλού σχεδιάστηκε, αλλού κατασκευάστηκε, από άλλον μεταφέρθηκε, από άλλον πουλήθηκε... τα ίδια και για το λογισμικό του... και σε λίγο θα στείλω αυτά που γράφω στο OPEN μέσω του Ίντερνετ, που ξεκίνησε από την Αμερική και τώρα έγινε, χμ,...παγκόσμιο και τα λόγια μου θα εμφανιστούν στο OPEN oι servers του οποίου βρίσκονται εκτός Ελλάδος, εκτός Ευρώπης... κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. Αυτό είναι παγκοσμιοποίηση. Είναι κάτι κακό;

Καπιταλισμός, παγκοσμιοποίηση...τεράστιο θέμα. Για όποιον ενδιαφέρεται μερικά εισαγωγικά σχόλια στον καπιταλισμό και τα brand εδώ.

Ας με συγχωρέσουν οι συντάκτες του Ψ.Μ. αλλά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα παχιά λόγια άνευ αντικρίσματος περίσσεψαν σε αυτό.